Infusión de Moringa oleifera (Moringaceae) como suplemento para adolescentes de Cerro Guayabal, Ecuador / Moringa oleifera (Moringaceae) infusion as supplement for adolescents from Cerro Guayabal, Ecuador

Yira Annabell Vásquez Giler, Armando Rodríguez Suárez, Olimpia V. Carrillo Farnés

Resumen


RESUMEN
Moringa oleifera es una planta perenne dicotiledónea nativa de las estribaciones del Himalaya del norte de la India, Pakistán, Bangladesh y Afganistán. Las hojas de esta especie vegetal tienen una composición química rica en nutrientes y otros compuestos no nutrientes con propiedades antioxidantes que las ubican como un alimento potencial y útil para tratar diferentes tipos de desnutrición. Los adolescentes de la comunidad ecuatoriana Cerro Guayabal, provincia de Manabí, en un Análisis de Situación de Salud realizado en el año 2015, evidenciaron estilos de vidas poco saludables y condiciones higiénico-sanitarias no adecuadas. Se sospechó morbilidad oculta ya que carecían de centro asistencial de salud local, lo que los situó como una población de riesgo nutricional. El objetivo de esta investigación fue evaluar los cambios en variables nutricionales de los adolescentes de esa comunidad después de una intervención nutricional con infusión de polvo de hojas secas de Moringa oleifera. Se realizó un ensayo longitudinal sin grupo control, de tipo antes y después, con aplicación de la intervención durante seis meses, a 31 adolescentes voluntarios residentes en Cerro Guayabal. La etapa diagnóstica se basó en la caracterización epidemiológica y la evaluación del estado nutricional. El principal impacto de la intervención fue la disminución significativa de los casos de anemia y la mejoría del patrón lipídico de los adolescentes. La intervención cumplió con los criterios de factibilidad, aceptabilidad y sostenibilidad. Los resultados confirmaron la contribución de las hojas de la planta al tratamiento de la anemia y dislipidemia.
Palabras clave: adolescentes, infusión, Moringa oleifera, suplemento dietético, anemia
ABSTRACT
Moringa oleifera is a dicotyledonous perennial plant native to the foothills of the Himalayas of northern India, Pakistan, Bangladesh and Afghanistan; The leaves of this species have a chemical composition rich in nutrients and other non-nutrient compounds with antioxidant properties that places them as a potential and useful food to treat different types of malnutrition. The adolescents of the Ecuadorian community Cerro Guayabal, Manabí province, in a Health Situation Analysis conducted in 2015, showed unhealthy lifestyles and inadequate hygienic-sanitary conditions. Hidden morbidity was suspected as they lacked a local health care center, which placed them as a population at nutritional risk. The objective of this research was to evaluate the changes in nutritional variables of the adolescents of that community after a nutritional intervention with infusion of dried leaf powder of Moringa oleifera. A longitudinal trial was carried out without a control group, type before and after, with application of the intervention for six months, to 31 adolescent volunteers living on Cerro Guayabal. The diagnostic stage was based on epidemiological characterization and assessment of nutritional status. The main impact of the intervention was the significant decrease in cases of anemia and the improvement in
the lipid pattern of adolescents. The intervention met the criteria of feasibility, acceptability and sustainability. The results confirmed the contribution of the leaves of the plant to the treatment of anemia and dyslipidemia.
Keywords: adolescents, infusion, Moringa oleifera, supplement, anemia
Recibido: agosto 2019 Aceptado: noviembre 2019
Publicado online 30 de noviembre de 2019. ISSN 2410-5546 RNPS 2372 (DIGITAL) - ISSN 0253-5696 RNPS 0060 (IMPRESA)

Palabras clave


adolescentes; infusión; Moringa oleifera; suplemento dietético; anemia


Estadísticas de Vistas/View Statistics: Resumen - 69 ; PDF - 13


Texto completo:

PDF

Referencias


• Adegbite, O, A., Omolaso, B., Seriki, S. A &Shatima, C. 2016. Effects of Moringaoleifera Leaves on Hematological Indices in Humans. Ann HematolOncol, 3(8):1-7.

• Asare, G.A., Gyan, B., Bugyei, K., Adjei, S., Mahama, R., Addo, P., Otu-Nyarko, L., Wiredu, E.K.&, Nyarko A. 2012. Toxicity potentials of the nutraceutical Moringaoleifera at supra-supplementation levels.J.Ethnopharmacol. 139:265-272.

• Alfaro, N. C.& Martínez, W. 2008. Uso potencial de la Moringa (Moringa oleifera Lam) para la producción de alimentos nutricionalmente mejorados. Informe del proyecto FODECYT No. 26-2006. Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología CONCYT

• Bais, S., Sewak-Singh, G. & Sharma, R. 2014. Antiobesity and Hypolipidemic Activity of Moringaoleifera Leaves against High Fat Diet-Induced Obesity in Rats. Advances in Biology. 2014:1-9

• Boateng, L., Quarpong, W., Ohemeng, A., Asante, M. & Steiner-Asiedu, M. 2019. Effect of complementary foods fortified with Moringaoleifera leaf powder on hemoglobin concentration and growth of infants in the Eastern Region of Ghana. Food SciNutr. 7:302-311.

• Dandan, K., Shaodan, P., Jihua, L. &Yupo, C. 2018. Study on the effect of extraction process of Moringaoleifera instant tea on its sensory quality. En: Publishing. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 153 022026 doi: 10.1088/1755-1315/153/2/022026

• Dewi, D.P. & Fatimah, F. 2017. Effect of Moringaoleifera cookies in anemia adolescent. En: Proceeding book. The 4th International Conference on Health Science, Indonesia. Pp.167--170.

• Dong, L. Zhang, T. & Diao. 2019. Effect of dietary supplementation of Moringaoleifera on the production performance and fecal methanogenic community of lactating dairy cows. Animals 9:262-274

• El Sohamy, S.A., Hamad, G.M. Mohamed, S.E., Amar, M.H. & Al-Hindi, R.R. 2015. Biochemical and functional properties of Moringaoleifera leaves and their potential as a functional food. Global Advanced Research Journal of Agricultural Science, 4:188-199.

• Environmental Protection Agency (EPA) method 3015. Microwave assisted acid digestion of sediments, sludges, soils, and oils.

• FAO. 2010. Fats and fatty acid in human nutrition: report of an expert consultation, Ginebra.

• FAO/WHO. 2004. Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Thailand.

• FAO/WHO.2006. Carbohydrates in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Geneva.

• FAO/WHO/UNU. 2001.Human energy requirements: report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation, Rome.

• FAO/WHO/UNU. 2002. Protein and amino acid requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation, Geneva.

• Fahey, J.W. 2005. Moringaoleifera: A review of the Medical Evidence for its Nutritional, Therapeutic, and Prophylactic Properties Part 1. Trees for Life Journal, 1:5. http://www.tfljournal.org/article.phh/20051201124931586

• Faizal, A.R.,Din Ibrahim, M.&Kntayya, S.B. 2014. Health benefits of Moringaoleifera. AsianPacificJournal of CancerPrevention 15:8571-8576.

• González, R., Llapur, M., Díaz, M., Cos M., Yee, E., & Pérez. D. 2015. Estilos de vida, hipertensión arterial y obesidad en adolescentes. Rev cubana Pediatr. 87: 273-284.

• García, A. Zúñiga, G., Córdova, D., Andrade, D., Ramírez, P. & Andrade, D., Ochoa, A. 2016. Evaluación del consumo de macronutrientes, Sodio, Calcio y Azúcares añadidos de acuerdo a las recomendaciones de la OMS en adolescentes de 9 a 18 años de Cuenca y Nabón. Repositorio institucional. Universidad de Cuenca.

• Gopalakrishnan, L., Doriya, K. &Kumar,S.K. 2016. Moringaoleifera: a review on nutritive importance and its medical application. Food Science and Human Wellness. 5: 49-56.

• Human DiagnosticsWorldwide (2017). Sustrato y metabolitos. Disponible en: https://www.human.de/es/productos/quimica-clinica/reactivos/sustratos-y metabolitos/?sword_list[]=hdl&no_cache=1

• Hernández-Merino, A. 2016. Anemias en la infancia y adolescencia. Clasificación y diagnóstico. Pediatr Integral, 20: 287- 296.

• Ilyas, M., Arshad, M.U., Saeed, F. & Iqbal, M. 2015. Antioxidant potential and nutritional comparison of moringa leaf and seed powders and their tea infusions. J. Anim. Plant Sci. 25: 226-233.

• ISO 20483:2013. Cereals and pulses determination of the nitrogen content and calculation of the crude protein content-Kjeldahl method.

• ISO 760:1978. Determination of water-Karl Fischer method (general method).

• Jacobs, D.R. & Tapsell, L.C.2007. Food, not nutrients, is the fundamental unit of nutrition. Nutrition Reviews. 65: 439-450.

• James, A. &Zikankub, V. 2017.Moringaoleifera a potential tree for nutrition security in sub-Sahara Africa. American Journal of Research Communication, 5(4):1-14. Disponibleen: https://www.researchgate.net/publication/325803681_Moringa_oleifera_a_potential_tree_for_nutrition_security_in_sub-Sahara_Africa

• Jara, J., Yánez., P., García., G. &Urquizo., C. 2018. Perfil antropométrico y prevalencia de sobrepeso y obesidad en adolescentes de la zona andina central de Ecuador. Nutr.clín. diet.hosp 38: 97-104.

• Jiménez, S. 2012. Intervenciones Nutricionales. En: Jiménez Acosta, S., Rodríguez Suárez, A., Placencia, D., Sánchez Regueiro, O. y Gay Rodríguez, J.Temas de Nutrición Pública. Tomo I. Editorial de Ciencias Médicas, La Habana, Cuba.

• Kawade, R. 2012. Zinc status and its association with the health of adolescents: a review of studies in India. Glob Health Action, 5:73-53.

• Kennedy, D.O. 2016. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy. A Review. Nutrient, 8:68-97

• Kumar-Saini, R., Sivanesan, I. &Keum, Y-S. 2016. Phytochemicals on Moringaoleifera a review of their nutritional, therapeutic and industrial significance. Biotech, 6:203.

• Kumssa, J.B., Joy, E.J.M., Young, S.D., Odee, D.W., Ander, E.L. &Broadley, M.R. 2017. Variation in the mineral element concentration of Moringaoleifera Lam. and M. stenopetala (Bak. f.) Cuf.: Role in human nutrition. PloS ONE,12:1-26.

• Lalas, S., Athanasiadis, V., Karageorgou, I. BatrGeorge, G., Nanos, D. &Makis, D. 2017. Nutritional Characterization of Leaves and Herbal tea of Moringaoleifera Cultivated in Greece Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants.23:320-333

• Leone, A., Fiorillo,Criscuoli, F., Ravasenghi, S., Santagostini, L., Fico, G., Spadafranca, A., Battezzati, A., Schiraldi, A., Pozzi, F., Di Lello, S., Filippini, S. &Bertoli,S .2015. Nutritional Characterization and Phenolic Profiling of Moringaoleifera Leaves Grown in Chad, Sahrawi Refugee Camps, and Haiti. Int. J. Mol. Sci. 16:18923-18937.

• Madukwe,E.U., Ugwuoke,A.L&Ezeugwu,J.O. 2013. Effectiveness of dry Moringaoleifera leaf power in treatmente of anaemia. Int. J. Med. Med. Sci. 5:226-228.

• Marfell-Jones, M., Olds, T., Stewart, A., Carter, L. 2006. Sociedad Internacional para el Avance de la Cineantropometría (ISAK). Manual ISAK. [Online]. Disponible en: https://antropometriafisicaend.files.wordpress.com/2016/09/manual-isak-2005-cineantropometria-castellano1.pdf

• Mbikay, M. 2012. Therapeutic potential of Moringaoleifera leaves in chronic hyperglycemia and dyslipidemia: a review. FrontiersinPharmacolgy. 3:1-12.

• Martin, C., Martin, G., García, A., Fernández, T., Hernández, E. &Puls, J. 2013. Potential applications of Moringaoleifera. A critical review. Pastos y Forrajes, 36, 137-149.

• Método de análisis Spectroquant NOVA60 14537, nitrógeno total.

• Método de análisisSpectroquant NOVA60 14729, fósforo total.

• Metwally, F., Rashad, H., Ahmed, H., Mahmound, A., Raouf, E. &Abdalla, A. 2017. Molecular mechanisms of the anti-obesity potential effect of Moringaoleifera in the experimental model. AsianPac J TropBiomed, 7:214-221.

• Montilva de Mendoza, M. 2010. Desafíos de la nutrición comunitaria en Latinoamérica. RevEspNutr Comunitaria, 16:41-44.

• Moyo, B., Masika, P., Hugo, A &Muchenje, V. 2011. Nutritional characterization of Moringa (Moringaoleifera Lam.) leaves. African Journal of Biotechnology, 12:925-933.

• Norma Técnica Ecuatoriana NTE INEN 522:2013, harinas de origen vegetal. determinación de la fibra cruda.

• Official Methods of Analysis 980.02, Asociation of Official Analytical Chemists (AOAC) 20th Edition 2016, Volumen 1.

• Oliver, Q., Benetti, J.P.&Akrtagaveytia, L. 2006. Adolescencia y Participación. UNICEF, Uruguay.

• OMS. (2011a). Concentraciones de hemoglobina para diagnosticar la anemia y evaluar su gravedad. Ginebra, Organización Mundial de la Salud (WHO/NMH/NHD/MNM/11.1), Recuperado de: http://www.who.int/vmnis/indicators/haemoglobin_es.pdf

• OMS. (2011b). Concentraciones de ferritina para evaluar el estado de nutrición en hierro en las poblaciones.Sistema de Información Nutricional sobre Vitaminas y Minerales. Ginebra, (OMS/NMH/NHD/ MNM/11.2), Recuperado de: http://www.who.int/vmnis/indicators/haemoglobin_es.pdf

• Oyeyinka, A.T. &Oyeyinka, S.A. (2018). Moringaoleifera as a food fortificant: Recent Trends and Prospects. Journal of the Saudi Society of Agricultural Science, 17, 127-136.

• Ramírez-Vélez, R., Ortega, JG., Mosquera- Escudero, M. & Aguilar de Plata, AC. 2011. Centiles de lípidosséricosenadolescentes de Colombia. EndocrinolNutr. 58:395-400.

• Rodríguez-Domínguez,L., Díaz,M.E., Ruiz-Álvarez, V., Hernández-Hernández, H., Herrera-Gómez, V., Montero-Díaz, M., Mas-Gómez, M., Quintero- Alejo, E. &Díaz–Domínguez, M. 2013. Relación entre lípidos séricos y glucemia con índice de masa corporal y circunferencia de la cintura en adolescentes de la secundaria básica Protesta de Baraguá-Cuba.PerspectNutr Humana. 15:135-148.

• Rodríguez-Suárez, A. & Jiménez-Acosta, S. 2012. Nutrición Pública. Editorial Ciencias Médicas. La Habana, Cuba.

• Rodríguez-Suárez, A &Mustelier, H. 2003. Ceres+. Sistema Automatizado para la Evaluación de Encuestas de Consumo de Alimentos. FAO.

• Sánchez-Machado,D., Núñez-Gastélum,J., Reyes-Moreno,C., Ramírez-Wong, B. & López-Cervantes,J. 2009. Nutritional Quality of Edible Parts of Moringaoleifera. Food Analytical Methods, 3 (3): 1-7.

• SeraficoM.E.,Perlas, L.A., Magsadia, C.R., Desnacido, J.A., Viajar, R.V., Rongavilla, E.O., Azana, G.P.& Trinidad, T.P. 2017. Efficacy of Malunggay (Moringaoleifera) leaves in improving the iron and vitamins A and B status of Filipino schoolchildren. ActaHortic, 1158:293-301.

• Shokery, E.S., El-Ziney, M.G., Yossef, A.H. &Mashaly, R.I. 2017 Effect of Green Tea and Moringa Leave Extracts Fortification on the Physicochemical, Rheological, Sensory and Antioxidant Properties of Set-Type Yoghurt. J Adv Dairy Res 5:179-189

• Simonsohn, B. 2012. Moringa oleiferaLam.El milagroso árbol comestible. E-book.www.moringa-europa.eu

• Singh, Y. & Prasad, K. 2013. Moringaoleifera leaf as functional food powder: characterization and uses. International Journal of Agriculture and food science technology, 4:317-324.

• Stohs, S. & Hartman, M. 2015. Review of the Safety and Efficacy of Moringaoleifera. Phytother.Res. 29: 796–804

• Suzana, D., Suyatna, F.D. Azizahwati, Andrajati, R. & Sari, S.P. 2017. Effect of Moringaoleifera Leaves Extract Against Hematology and Blood Biochemical Value of Patients with Iron Deficiency Anemia. J Young Pharm. 9:79-84.

• Torras, E. (2002). Grupos de adolescentes. Cuadernos de Psiquiatría y psicoterapia del niño y del adolescente, 33/34, 135-135. Disponible en: http://www.sepypna.com/articulos/grupos-adolescentes/

• Udechukwu, M.C., Abbey, L., Nwodo, U., Udenigwe, C.C. 2018. Potential of Moringaoleifera seeds and leaves as functional foods ingredients for human health promotion. Journal of Food & Nutrition Research, 57 (1): 1-14.

• Vásquez-Giler, Y. A., González-Hernández, A., Macias-Moreira, P. & Carrillo-Farnés, O. 2017. Análisis de la Situación de Salud en Cerro Guayabal. Qhalikay.1:29-39.

• Wang, Y., Lim, H. & Caballero B. 2014. Use and Interpretation of Anthropometry. En: Ross, A., Caballero, B., Cousins, R.J., Tucker, K.L. y Ziegler, T.R. (eds.) Modern Nutrition in Health and Disease, 11° edition, Filadelfia.

• Wang, Y., Moreno, L.A., Caballero, B.& Cole, T.J. 2006. Limitations of the current world health organization growth references for children and adolescents. Food Nutr Bull GrowthStandard. 4:175-188.

• Wei Lu, J., Wang, H.J., Zhang, S.G., & G.H.Qi. 2016. Evaluation of Moringaoleifera leaf in laying hens: effect on laying performance, egg quality, plasma biochemistry and plasma histopatological indices. Italian Journal of Animal Science. 15:658- 665

• WHO. 2009. Global prevalence of vitamin A deficiency in populations at risk 1995–2005. WHO Global Database on Vitamin A Deficiency? Geneva

• World Medical Association (2013). Declaration of Helsinki. Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects. .Disponible en: https://www.wma.net/wpcontent/uploads/2016/11/DoH-Oct2013-JAMA.pdf


Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.




Copyright (c) 2019 Yira Annabell Vásquez Giler, Armando Rodríguez Suárez, Olimpia V. Carrillo Farnés

Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional.

ISSN 0253-5696 RNPS 0060 (IMPRESA)

ISSN 2410-5546 RNPS 2372 (DIGITAL)